Hoe wordt Max Verstappen wereldkampioen?

Scenario 1; Max wint de race

Max Verstappen kan aankomend weekend voor het eerst in zijn leven wereldkampioen F1 worden. Als dit gebeurt is hij ook de eerste Nederlander die dit ooit voor elkaar krijgt. En het is ongekend spannend, want Verstappen en Hamilton hebben beide exact evenveel punten, 369,5. Als Max het zichzelf makkelijk wil maken zorgt hij er zondag voor dat hij als eerste onder de geblokte vlag door rijdt. Dan pakt hij de 25 punten en maakt het niets uit wat Hamilton doet. Dan mag Hamilton zelfs het punt voor de snelste ronde pakken. Hetzelfde geldt ook als het andersom is. Wanneer Hamilton als eerste over de streep komt wint hij en heeft Max niets.

Scenario 2; Max eindigt voor Lewis

Er zijn diverse scenario’s mogelijk, maar om wereldkampioen te worden moet Max in ieder geval in de top 9 eindigen en Hamilton achter zich laten. Als hij 9e wordt en Hamilton 10e met de snelste ronde, is het een gelijk aantal punten en wordt Verstappen alsnog wereldkampioen, vanwege het feit dat hij dit jaar 1 race meer heeft gewonnen dan Hamilton. Dus negende plek of hoger en Hamilton achter zich, dat is het minimale startplan voor zondag. Dit geldt overigens ook voor het geval Max 10e wordt met de snelste ronde en Hamilton negende.

Scenario 3; Hamilton eindigt voor Verstappen

Snappen we het nog? Hoe Hamilton wereldkampioen moet worden is eenvoudiger. Lewis moet p8 of hoger eindigen en Max achter zich laten. Dan is hij wereldkampioen. Vallen ze beiden buiten de top 8, dan wint Max. Worden ze negende en tiende, dan gaat de snelste ronde bepalen wie er wereldkampioen wordt. Spannender dan dit is het nog nooit geweest.

Scenario 4; Beiden pakken geen punt

Wanneer beide renners geen punten behalen door buiten de top 10 te vallen of door de race niet af te maken, dan wordt Max Verstappen alsnog wereldkampioen, vanwege het feit dat hij negen races op zijn naam heeft gezet dit jaar en Lewis slechts acht. Daar is één uitzondering op, als Lewis het punt voor de snelste ronde pakt. Dan krijgt Lewis de titel voor de achtste keer.

Conclusie

Om er alles aan gedaan te hebben en niets aan het toeval over te laten, moeten Max en Red Bull er dus voor zorgen dat ze in ieder geval de snelste ronde op naam van Max zetten. En als ze er voor kunnen zorgen dat ze ook ‘gewoon’ als eerste of in ieder geval vóór Hamilton over de eindstreep scheuren, hoeven wij niet met klotsende oksels voor de buis te zitten en kunnen we voor het eerst een Nederlandse wereldkampioen verwelkomen. Zet hem op Max!

Wil je zelf ook ervaren hoe het is om op het snelste circuit te racen? Boek dan onze simulator en race door Italië. Wil je Max aanmoedigen volgend seizoen? Kijk dan hier of er nog tickets beschikbaar zijn.

error: